Hazırlanıyor.
Hazırlanıyor.
Çevirmen, Editör
1957 yılında İstanbul’da doğdu. Notre Dame de Sion lisesinden mezun oldu. 12 Eylül 1980 askeri darbesine kadar ODTÜ İdari Bilimler Fakültesi’nde öğrenim gördü. 1985 yılında yayımlanmaya başlayan Büyük Larousse Ansiklopedisi Yayın Kurulu’nda görev aldı. Cumhuriyet gazetesinin Siyaset 85 ekine yazılar yazdı. 1992’de yeniden açılan DİSK’in Uluslararası İlişkiler Dairesi’ni üç yıl boyunca yönetti. Bir süre basın danışmanlığı yaptı. Marie Claire dergisinde Yazı İşleri Müdürü olarak çalıştı. Baudrillard, Bataille, de Certeau başta olmak üzere otuza yakın felsefe, sanat felsefesi kitabını Fransızcadan çevirdi. Sanatçı biyografileri ve sanat felsefesi alanında yazılar, kitaplar yazdı. Birçok kitabın ve derginin editörlüğünü yaptı.
Emeritus Profesör, Orta Avrupa Üniversitesi (CEU), Viyana
Uluslararası Sosyal Tarih Enstitüsü (IISG), Amsterdam
Dehaanf@ceu.edu
Francisca de Haan, Central European Üniversitesi’nde Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları ve Tarih profesörüdür. Araştırma ilgi alanları ulus aşırı tarih; 19. ve 20. yüzyılda uluslararası kadın örgütleri; küresel sosyalist feminizm; Soğuk Savaş; kadın arşivleri. En son çalışması 2017 yılında yayımlanan ve Myriam Everard’la birlikte editörlüğünü yaptığı Rosa Manus (1881-1942): The International Life and Legacy of a Jewish Dutch Feminist (Rosa Manus (1881-1942): Hollandalı Yahudi Bir Feministin Uluslararası Hayatı ve Mirası) adlı kitaptır. https://brill.com/abstract/title/33577. Güncel çalışmaları arasında iki kitap projesi yer alıyor. Birincisi, The Women’s International Democratic Federation: A Left-Feminist Organization in the Global Cold War (Uluslararası Demokratik Kadınlar Federasyonu: Küresel Soğuk Savaş’ta Sol-Feminist Bir Örgüt) başlıklı monografi çalışması. İkincisi ise editörlüğünü üstlendiği ve 2023 yılında yayımlanan Palgrave Handbook of Communist Women Activists around the World kitabı. Çalışmalarıyla ilgili detaylı bilgi için bkz. https://people.ceu.edu/francisca_de-haan
Koç Üniversitesi, İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi
Lecturer / Öğretim Görevlisi Koç University, College of Humanities and Social Sciences (CSSH)Rumeli Feneri, 34450 Sarıyer, İstanbul, Türkiye
GSENKOL@ku.edu.tr
https://www.gsenkol.com https://gssneareast.org
Gülşah Şenkol is an historian of the Modern Middle East and North Africa, specializing in comparative women’s history. Currently, she is a lecturer in the College of Social Sciences and Humanities (CSSH) at Koç University, and most recently completed a joint postdoctoral fellowship from Royal Holloway, University of London and Koç University’s Research Center for Anatolian Civilizations (ANAMED). She holds a PhD in History from the Ohio State University (2019), and has been a visiting fellow at the University of Wisconsin-Madison, the American University in Cairo (AUC), and Princeton University. Prior to her joint appointment at Koç University, she held postdoctoral and research fellowships at ANAMED (2019-2020; 2022-2023), the Swedish Research Institute in Istanbul (Fall 2020), and Orient-Institut Istanbul (2020-2021). Gülşah has offered a variety of courses at both Ohio State and Koç Universities in the literature and histories of women, gender, and sexuality in the Middle East. Her current book project, A Comparative History of Feminism in Egypt and Turkey, 1880–1935: Dialogue and Difference investigates the interaction between organized women’s movements in Turkey and Egypt, and their relation with global women’s activism during the late nineteenth and early twentieth centuries. She is also the founder of GSSneareast: Network for Gender and Sexuality Studies in the Near East. Her publications and projects can be found at https://www.gsenkol.com.
İstanbul Medeniyet Üniversitesi, Tarih Bölümü, Yüksek Lisans Mezunu
hanifekarasu84@gmail.com
1984 İstanbul doğumlu olan Hanife Karasu 2003 yılında Tüm Arşivciler Derneği’nde arşiv uzmanları tarafından verilen Osmanlı Türkçesi Belge Okuma Programı’nda eğitim almıştır. 2015 yılında İstanbul Bilgi Üniversitesi tarih bölümünden mezun olmuştur ve “The World of Müeyyet Selim” başlığıyla hazırladığı bitirme teziyle Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı’nda “Müeyyet Selim Özel Arşivi” adında bir kadın özel arşivi açılmıştır. İstanbul Medeniyet Üniversitesi’nde Pedagojik Formasyon Eğitimi’ni tamamlamıştır. 2022 yılının Haziran ayında İstanbul Medeniyet Üniversitesi tarih bölümü yüksek lisans programında “Süreyya Ağaoğlu’nun 81 Günlük Amerika Seyahati: Türkiye Cumhuriyeti’nin İlk Kadın Avukatının 1946 Tarihli Ben-Anlatısı” başlıklı tezini hazırlamıştır. Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı, Süreyya Ağaoğlu Özel Arşivi’nde bulunan Osmanlı Türkçesi belgelerin transkripsiyonu üzerinde çalışmalarını sürdürmekte olup yüksek lisans tezini kitap haline getirebilmek için hazırlık içerisindedir.
Hazırlanıyor.
Hazırlanıyor.
Hazırlanıyor.
Hazırlanıyor.
Hazırlanıyor.
Hazırlanıyor.
Hazırlanıyor.
Arşivci, Efemera Uzmanı
1989 yılında İstanbul’da doğdum. 2012 yılında Marmara Üniversitesi Fen – Edebiyat Fakültesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü ile Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Çift Anadal Programı’ndan mezun oldum. Aynı üniversitede Bilgi ve Belge Yönetimi Anabilim Dalı’nda yaptığım yüksek lisansımı, “Dijital Çağda Arşivci: Sahip Olması Gereken Temel Yetkinlikler ve Roller” adlı tez çalışmamla, 2019 yılında İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Bilgi ve Belge Yönetimi Doktora Programı’nı “Sosyal ve Kültürel Boyutuyla Efemera” başlıklı doktora tez çalışmamla tamamladım. Marmara Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Kütüphanesi, Marmara Üniversitesi Arşivi, Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı, SALT, NTV, Kadıköy Anadolu Lisesi gibi kurumlarda kütüphaneci ve arşivci olarak çeşitli sorumluluklar üstlendim. Kişisel kütüphane ve özel arşiv düzenleme çalışmalarında bulundum. 2012 ve 2020 yılları arasında Marmara Üniversitesi Elektronik Belge Yönetim Sistemi Destek Birimi’nde Sistem Analisti ve Bilgi ve Belge Yönetimi Uzmanı olarak görev aldım. 2002 yılında “Tanımlan(a)mayan Belgeler: Efemera” başlıklı kitabımı yayımladım.
2023 Aralık’tan beri Muğla Büyükşehir Belediyesi Kent Belleği biriminde çalışmaktayım.
Hazırlanıyor.
Songül Güneş
İstanbul Medeniyet Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Tarih
Anabilim Dalı doktora öğrencisi.
songullgns@gmail.com
Tarih ve uluslararası ilişkiler bölümlerinde lisans eğitimini tamamladı. Yüksek lisansını, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsünde, Prof. Dr. Recep Karacakaya danışmanlığında ve “Muhittin Memduh Üstündağ’ın Hayatı, İstanbul Valiliği ve Belediye Reisliği (1884-1953)” başlıklı tezle bitirdi. Yüksek lisans tezi, İBB Atatürk Kitaplığı tarafından İstanbul’un Son Şehremini: Muhittin Üstündağ adıyla yayımlandı. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde Turist Rehberliği alanında ikinci yüksek lisans derecesini aldı. İstanbul Medeniyet Üniversitesi’nde tarih alanında doktora öğrenimine devam etmektedir. Cumhuriyet’in 100. Yılında Başkanlarıyla İstanbul kitabında bölüm yazarlığı ve “Türkiye Cumhuriyeti’nin İlk Belediyeler Kongresi (24-28 Ekim 1935)”, İstanbul Şehir Meclisi’nde Adalar (1930-1938)”, Cumhuriyet’in Kuruluş Sürecinde Türkiye’de Belediyeler: Edirne Belediyesi (1923-1924)”, adlı çalışmaların yanı sıra pek çok makale ve sempozyum tebliği sunmuştur. Cumhuriyet dönemi kentleşme, idare tarihi ve biyografi alanlarında araştırmalarını sürdürmektedir.
Hazırlanıyor.
Hazırlanıyor.