Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı, kadın odaklı bir özel kütüphane ve arşiv oluşturma hedefiyle 35 yıl önce kuruldu ve yıllar içinde 16 farklı koleksiyonda malzeme derlendi. Bu koleksiyonlardan biri olan Görsel Koleksiyon dia, siyah-beyaz, renkli fotoğraf baskıları, kartpostallar ve dijitale doğan görsellerden oluşur. Afiş, Özel Arşivler, Süreli Yayınlar, Kadın Sanatçılar koleksiyonları çok sayıda görseli içerse de farklı koleksiyonlarda derlenen fotoğrafları bağlamlarından kopararak değerlendirmek yerine, her bir koleksiyonun bütünlüğünü bozmamaya özen gösterildi. Bu koleksiyonun en önemli özelliklerinden biri Türkiye kadın hareketinin de belleği olmasıdır. Seçki feminist bir bakışla, sosyal yaşamda kadınların görünürlüğünü ortaya koyacak, eserlerine ve mücadelelerine dikkat çekecek bir arşiv oluşturmayı hedefleyerek derlenmiş ve katalog bu anlayışla yapılmıştır. Osmanlı döneminin entelektüel, feminist kadınlarından, 1980’ler kadın hareketi ve günümüzdeki kadın direnişlerine, eylemlere, örgütlenmelere dair çok sayıda fotoğrafı kapsar. Görsel Koleksiyon’un önemli bir bölümünün kataloğu yapıldı, tarama işlemi tamamlandı ve 8.000 görsel sanal ortamda erişime açıldı (www.kadineserleri.org). Görsel malzeme üzerinde çalışmalar ilerledikçe çevrimiçi paylaşılmaktadır. Görsel koleksiyonumuzun kadın hareketi, kadın çalışmaları, feminist, akademik yayınlar dışında çok daha geniş bir kesimin ilgisini çekmesi, sanatçılar, gazeteciler, belgeselciler, yerel belediyeler ve sosyal medya çevrelerinden talepler alması bize şevk vermektedir.
Anahtar kelimeler: Görsel Koleksiyon, Feminist Arşivcilik, Kadın Hareketi, Kadın Fotoğrafçılar, Kız Okulları, Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı, Türkiye.
The Women’s Library and Information Center Foundation was established 35 years ago with the aim of creating a women-centered library and archive. Over the years, materials have been collected under 16 different collections. One of these, the Visual Collection, consists of slides, black-and-white and color photograph prints, postcards, and born-digital images. While the Posters, Private Archives, Periodicals, and Women Artists collections also contain numerous visual materials, instead of evaluating the photographs compiled in different collections by detaching them from their contexts, care has been taken to preserve the integrity of each collection. One of the most significant aspects of this collection is its function as a repository of the collective memory of the women’s movement in Turkey. The selection has been compiled from a feminist perspective, aiming to construct an archive that highlights women’s visibility in social life, foregrounds their works, and underscores their struggles. The cataloging process has been carried out in alignment with this approach. The collection encompasses a broad range of photographs, spanning from intellectual and feminist women of the Ottoman era to the women’s movement of the 1980s and contemporary women’s resistance, protests, and organizational activities. A significant section of the Visual Collection has been cataloged, the digitization process has been completed, and 8,000 visual material have been made accessible online (www.kadineserleri.org). As the work on the visual materials progresses, they will be shared online. The widespread interest in the Visual Collection beyond the fields of the women’s movement, women’s studies, and feminist academic publications—particularly from artists, journalists, documentary filmmakers, local municipalities, and social media communities— encourages our work.
Keywords: Visual Collection, Feminist Archiving, Women’s Movement, Women Photographers, Girls’ Schools, Women’s Library and Information Center Foundation, Türkiye.